فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیستم شماره 3 (تابستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید درستی*، سید یعقوب صادقیان مطهر، محمدرضا قنادها صفحات 137-147

    به منظور بررسی تنوع زنتیکی و تعیین شاخص های انتخاب تعداد 64 رقم و لاین پیشرفته برنج در قالب طرح لاتیس ساده در سال 1379 در موسسه تحقیقات برنج مورد بررسی قرار گرفت. تعدادی از صفات زراعی و مرفولوژیکی در مراحل رشد گیاه و نیز پس از رسیدگی کامل بر روی ده بوته که به طور تصادفی در هر کرت انتخاب شده بود، اندازه گیری شد. تجزیه واریانس اختلاف معنی داری را برای بیشتر صفات بررسی شده نشان داد. تعداد دانه در خوشه و زاویه برگ پرچم بیشترین تنوع را داشتند و بالاترین توارث پذیری در صفات تعداد روز تا %50 گلدهی و تعداد روز تا رسیدگی کامل مشاهده گردید. نتایج ضریب همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی نشان داده است که طول خوشه و تعداد پنجه بیشترین تاثیر را روی عملکرد دانه دارند. هم چنین نتایج تجزیه خوشه ای بر اساس صفات مورد بررسی به روش UPGMA تمام ژنوتیپ ها را در چهار گروه (کلاستر) گروه بندی نمود که در صورت انجام دورگ گیری بین گروه I و III بیشترین تنوع و بالاترین میزان هتروزیس حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: برنج، ارقام و لاین ها، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیکی
  • سعدالله منصوری*، مسعود سلطانی نجف آبادی صفحات 149-165

    جایگاه ارزشمند کنجد در دانه های روغنی لزوم شناسایی روابط عملکرد و اجزا آن را برای تعیین پارامترهای کلیدی و با اهمیت چرخه انتخاب جهت بهبود عملکرد اجتناب ناپذیر می نماید. بدین منظور بررسی حاضر روی 32 ژنوتیپ کنجد تیپ چند شاخه انجام شد. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، طول گل آذین اصلی و وزن هزار دانه مشاهده گردید. همچنین ارتفاع شاخه دهی (فاصله اولین شاخه فرعی از سطح زمین) و ارتفاع اولین کپسول (فاصله اولین کپسول از سطح زمین) همبستگی منفی و معنی داری با عملکرد نشان دادند. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت معمولی، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، طول گل آذین اصلی و وزن هزار دانه به ترتیب دارای بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد بودند. با استفاده از تجزیه علیت جایگزین یا ترتیبی، اثرات مستقیم طول گل آذین اصلی، تعداد کپسول در بوته و وزن هزار دانه بسیار چشمگیر تر از تجزیه علیت معمولی برآورد گردید. همچنین در روش جایگزین اثر غیر مستقیم تعداد شاخه فرعی در بوته و نیز طول گل آذین اصلی از طریق تعداد کپسول در بوته بیشتر از روش تجزیه علیت معمولی برآورد گردید. نتایج تجزیه عاملی وجود سه عامل را نشان داد که در مجموع حدود 80 درصد تغییرات کل داده ها را توجیه نمودند. عامل اول مقایسه ای بین تعداد کپسول در بوته و طول گل آذین اصلی با ارتفاع اولین کپسول و ارتفاع شاخه دهی را نشان می داد. عامل دوم اثرات مثبت بر طول کپسول، دانه در کپسول و وزن هزار دانه داشته و عامل سوم اثر گذاری مثبت بر تعداد کپسول در بوته و تعداد شاخه فرعی در بوته داشت. بر اساس نتایج تجزیه علیت و ویژگی عامل ها، انتخاب برای افزایش عملکرد بر اساس افزایش تعداد کپسول در بوته و طول گل آذین اصلی به عنوان کلیدی ترین اجزا عملکرد، نتایج مشابهی با انتخاب از طریق کاهش ارتفاع اولین کپسول و تشکیل شاخه فرعی در ارتفاع پایین تر (که در مراحل اولیه میوه دهی قابل ارزیابی می باشد) را سبب می شود. نتایج گزینش بر مبنای تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه (که بر اساس تجزیه علیت اثر کمتری بر عملکرد دارند) از طریق انتخاب برای طول کپسول بیشتر (بدون نمونه گیری تخریبی) نیز قابل حصول است. سرانجام، بر اساس ماهیت سوم، گزینش بر اساس تعداد شاخه فرعی در بوته می تواند به عنوان آخرین راه کار سبب افزایش عملکرد شود.

    کلیدواژگان: کنجد، عملکرد، اجزاء عملکرد، تجزیه علیت تبعی، تجزیه عاملی
  • حسین رحیم سروش*، محمود مصباح، عبدالهادی حسین زاده، رضا بزرگی پور صفحات 167-182
    به منظور مطاله ژنتیکی در خصوصیات کمی و کیفی 36 لاین و رقم برنج، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده در سال 1379 انجام شد. در این مطالعه هفده صفت شامل عملکرد دانه، تعداد خوشه، تعداد دانه سالم در خوشه، وزن صد دانه، طول، عرض و مساحت برگ، ارتفاع بوته، طول ساقه، مقدار آمیلوز، غلظت ژل، وزن خوشه، طول، عرض و شکل دانه، تعدا روز تا 50 درصد گلدهی و رسیدن کامل با اندازه گیری ده نمونه تصادفی در هر واحد آزمایشی ارزیابی شدند. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد بررسی وجود داشت که نشانگر وجود تنوع ژنتیکی در این ژنوتیپ ها بود. ضریب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات بیشتر از ضریب تنوع ژنتیکی بود و برای بسیاری از صفات تفاوت های ناچیزی از نظر این دو ضریب وجود داشت. بیشترین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی به ترتیب مربوط به صفات غلظت ژل، مساحت برگ، عرض برگ و تعداد خوشه بود. بیشترین وراثت پذیری عمومی مربوط به ارتفاع بوته و کمترین آن مربوط به وزن خوشه بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی تعداد خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، وزن خوشه، تعدا روز تا 50 درصد گلدهی و رسیدن کامل با عملکرد مثبت و معنی دار بود و ضریب همبستگی بین عملکرد با بقیه صفات منفی بود. تجزیه کلاستر به روش واریانس مینیمم وارد، ژنوتیپ ها را در پنج کلاستر گروه بندی نمود. ژنوتیپ های کلاستر سوم شامل چهار لاین خالص به شماره 4، 21، 22 و 24 به علت داشتن مقادیر بالای عملکرد، تعداد خوشه، تعداد دانه سالم در خوشه و نیز دارا بودن آمیلوز متوسط و ارتفاع کم، ارزشمند هستند و می توان از آن ها برای انتقال صفات مذکور در برنامه های دورگ گیری استفاده نمود. ضمن این که از ژنوتیپ های کلاستر اول و پنجم به ترتیب می توان برای افزایش عملکرد و بهبود کیفیت پخت استفاد کرد.
    کلیدواژگان: برنج، تنوع ژنتیکی، همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی، تجزیه خوشه ای
  • ابراهیم گنجی مقدم*، علی مختاریان صفحات 183-198

    به تاخیر انداختن زمان گلدهی در درختان زرد آلو در مناطقی که احتمال خطر سرمازدگی بهاره وجود دارد ، بسیار مهم و با اهمیت می باشد. کاربرد تنظیم کننده های رشد در پاییز با بهار بلافاصله قبل از توسعه جوانه گل جهت کنترل زمان گلدهی پیشنهاد شده است. بدین منظور استفاده از اتفون و جیبرلیک اسید به غلظت های 0، 50، 100، 200، 300 میلی گرم در لیتر در طرح آزمایشی فاکتوریل و بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اواخر ماه های مرداد، و شهریور و مهر به منظور تاخیر در زمان باز شدن گل در سال های 1378 تا 1380 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که اتفون به غلظت 100 میلی گرم در لیتر در اواخر مهرماه با سه و هفت روز تاخیر و جیبرلیک اسید به غلظت 300 میلی گرم در لیتر در اواخر مرداد با پنج و در اواخر شهریور با 10 روز تاخیر به ترتیب در سال های 1378 و 1379 در مقایسه با شاهد منجر به تاخیر در گلدهی گردیدند. در دو سال آزمایش با افزایش غلظت اتفون و جیبرلیک اسید، درصد گل های باز شده و درصد تشکیل میوه کاهش یافت.

    کلیدواژگان: زردآلو، جیبرلیک اسید، اتفون، تاخیر گلدهی، تشکیل میوه
  • مهدی خسروشاهی مهدی*، محمدحسین نقی لو، احمد یوسفی، فرشاد بختیار، رضا بزرگی پور صفحات 199-214

    قابلیت آندروژنز میکروسپورهای جمعیت های F3 حاصل از آمیزش های ارقام متحمل به سرما × گرما (Boyer/ Rojo)، شوری × گرما (Afzal/ Torkman // Kavir)، شوری × بیماری (Ashar/ Hebe)، شوری × گرما (Arigashar/ Matico) و رقم ایگری به عنوان شاهد پس از تیمار با مانیتول 0.3 مولار با استفاده از محیط کشت مایع القای L1 تغییر یافته به همراه 3 میلی گرم در لیتر فنیل استیک اسید (PAA) و یک میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) و یک گرم در لیتر کازیین ییدرولیزه و 65 گرم در لیتر مالتوز و محیط کشت تمایز یابی موراشیگ و اسکوک (MS) به همراه یک میلی گرم در لیتر (BAP) و 0.5 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه های آماری نشان داد که قابلیت آندروژنز نتاج جمعیت های F3 بین خود و در مقایسه با رقم ایگری تفاوت معنی داری دارند. رقم ایگری به طور متوسط به 566.75 جنین به ازای میکروسپورهای یک صد بساک بیشترین جنین را تولید کرد و نتاج F3 های Afzal/ Torkman// Kavir به طور متوسط با 141.5 جنین به ازای میکروسپورهای یک صد بساک بیشترین جنین را در بین جمعیت های F3 تولید کردند. از نظر تولید گیاه سبز نیز تفاوت معنی داریی بین نتایج جمعیت های F3 ورقم ایگری مشاهده شد، در این مورد نیز رقم ایگری به طور متوسط با 65.5 گیاه سبز به ازای میکروسپورهای یک صد بساک بیشترین گیاه سبز را تولید کرد ولی نتاج جمعیت های F3 حاصل از تلاقی های شوری × بیماری و سرما × گرما به ترتیب به طور متوسط با 18.5 و 17.5 گیاه سبز به ازای میکروسپورهای یک صد بساک بالاتر از نتاج F3 های f‏zal/ Torkman// Kavir قرار گرفتند که این احتمالا به مفهوم متفاوت بودن مکانیسم های کنترل القا جنین و گیاه سبز می باشد. در این پژوهش رقم ایگری کمترین گیاه زال (Albino Plantlet) را در مقایسه با نتاج سایر جمعیت ها تولید کرد.

    کلیدواژگان: جو، آندروژنز، کشت میکروسپور، القای جنین، باززایی
  • مسعود لطیفیان مسعود*، سهام احمدی زاده، پرستو نیک بخت صفحات 215-223
    کرم میوه خوار خرما (Lep. Cosmopterigidae) Batrachedra amydraula Meyr، یکی از آفات مهم درخت خرما می باشد که به شب پره کوچک خرما نیز معروف است. در سال های اخیر خسارت کرم میوه خوار خرما رو به افزایش بوده به طوری که در بعضی مناطق مثل بم 50 تا 70 درصد ریزش میوه در اثر حمله این آفت دیده شده است. این آفات علاوه بر خسارت زیادی که به محصول درختی وارد می آورد آفت انباری خرما نیز محسوب می گردد. در این تحقیق، واکنش 30 رقم خرمای بومی استان خوزستان نسبت به کرم میوه خوار مورد بررسی قرار گرفت. برای تفکیک ارقام از نظر ترجیح میزبانی و میزان آلوده شدن به کرم میوه خوار خرما از روش تجزیه خوشه ای استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که ارقام بومی استان خوزستان بر اساس شدت آلوده شدن به کرم میوه خوار خرما به چهار گروه قابل تفکیک می باشند. گروه اول ارقام با آلودگی شدید شامل دگل سرخ، بنت السبع، دیری، ریم، جهرمی، استعمران، گنطار، دگل زرد و برحی، گروه دوم ارقام با آلودگی زیاد شامل هداک، چیبچاب، اسحاق، حمراوی، بوبکی، سویدانی، بریم، حلاوی، بلیانی، زاهدی، خضراوی ، فرسی و هدل، گروه سوم ارقام با آلودگی کم شامل اشکر، جوزی، خصاب و عمو بحری گروه چهارم ارقام بدون آلودگی شامل حساوی، لیلویی و مشتوم بودند. از بین صفات مختلف مورد بررسی، صفات تعداد خوشه، وزن خوشه، طول دم خوشه، طول محور اصلی خوشه، طول بزرگترین خوشه چه، تعداد حبه، طول میوه، عرض میوه و وزن حبه دارای همبستگی معنی داری با درجه آلوده شدن به کرم میوه خوار در ارقام مختلف بود، لذا این صفات در انتخاب ارقام مناسب موثر می باشند. صفات طول کوچک ترین خوشه چه ، وزن هسته و نسبت گوشت به هسته همبستگی معنی داری با درجه آلوده شدن به کرم خرما نداشتند.
    کلیدواژگان: خرما، کرم میوه خوار، ترجیح میزبانی
  • سید علیرضا دلیلی*، سید وحید علوی، غلامحسین عرب صفحات 225-234

    پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه کلزا (Sclerotinia Stem Rot) با عامل Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) DeBary یکی از مهم ترین بیماری های محدود کننده زراعت کلزا در شمال ایران است. استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل به دلیل سازگاری با سایر روش های پیشگیری و کنترل، جایگاه ویژه ای در مدیریت تلفیقی این بیماری به خود اختصاص داده است. در این بررسی عکس العمل چهار لاین و 21 رقم کلزا در شرایط آلودگی مصنوعی در قالب طرح لاتیس ساده (5×5) در ایستگاه تحقیقاتی بایع کلا (شهرستان نکا) ارزیابی شد. ارقام کاشته شده با استفاده از دانه های گندم پوشیده شده با میسلیوم قارچ عامل بیماری در مرحله گلدهی مایه زنی شدند. محاسبه شاخص بیماری در زمان نزدیک به برداشت بر اساس رتبه دهی 1 تا 5 انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ارقام در سطوح یک درصد با یکدیگر اختلاف معنی داری دارند و از بین ارقام و لاین های مورد آزمایش، Foseto و Ebony به ترتیب با شاخص های بیماری 48.86 و 67.94، بیشترین و کم ترین تحمل را در برابر بیماری پوسیدگی اسکلوتینیایی ساقه کلزا داشتند.

    کلیدواژگان: کلزا (Brassica napus)، پوسیدگی ساقه، Sclerotinia sclerotiorum، مقاومت
  • امین باقی زاده*، محمدرضا نقوی، علیرضا طالعی، حسن زینالی خانقاه صفحات 235-243

    به منظور تعیین توارث صفات مرتبط با عملکرد دانه در جو، نسل های F1، F2 و F3 حاصل از تلاقی دو رقم Afzal/Cwb تهیه و همراه با والدین در شرایط مزرعه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات وزن سنبله، طول سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، طول ریشک، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و وزن کاه سنبله در نسل های مختلف مورد اندازه گیری و یادداشت برداری قرار گرفتند. تجزیه میانگین نسل ها برای تک تک صفات انجام شد و نتایج نشان داد که برای همه صفات به غیر از طول ریشک علاوه بر اثرات افزایشی و غالبیت، اثرات اپیستازی نیز در کنترل صفات مورد بررسی نقش دارند. همچنین مشخص شد که واریانس غالبیت بیشترین نقش را در کنترل توارث همه صفات مورد بررسی به عهده دارد. متوسط وراثت پذیری عمومی برای صفات مورد بررسی بین %58 تا %82 متغیر بود و تعداد ژن برای صفات مذکور یک تا پنج ژن بر آورد گردید.

    کلیدواژگان: جو، صفات مرتبط با عملکرد، نحوه توارث، تجزیه میانگین نسل ها، آزمون مقیاس مشترک، وراثت پذیری عمومی، تعداد ژن
  • توحید نجفی میرک توحید*، عباس سعیدی، عبدالهادی حسین زاده، عباس علی زالی، حسن زینالی خانقاه، غلامرضا رسولیان صفحات 245-256

    به منظور بررسی ژنتیکی مقاومت به شته روسی گندم، دو رقم گندم مقاوم امید و آزادی با رقم حساس شعله و با یک دیگر تلاقی داده شدند. برای هر تلاقی جمعیت های F1 ، F2 و بک کراس ها (BCS, BCR) به دست آمدند. این نسل ها به همراه والدین مقاوم و حساس در شرایط گلخانه کاشته و در مرحله گیاهچه ای به شته روسی گندم آلوده شدند. بیست و یک روز پس از آلوده سازی، خسارت ناشی از تغذیه شته بر اساس میزان پیچیدگی برگ ها به صورت کیفی (با استفاده از مقیاس 0 تا 3) و کمی (درصد سطح پیچیدگی برگ ها) اندازه گیری شدند. نحوه توارث مقاومت در روش کیفی با استفاده از نسبت های مندلی در نسل های F2 و بک کراس ها و در روش کمی با استفاده از تجزیه میانگین و واریانس نسل ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از روش مندلی نشان داد که مقاومت در دو رقم آزادی و امید به ترتیب با یک و دو ژن اصلی کنترل می شوند. وجود تغییرات کی در صفات مذکور و معنی دار شدن نقش اپیستازی در تجزیه میانگین نسل ها برای آن صفات نشان داد که علاوه بر ژن های اصلی و عوامل محیطی، تعدادی ژن های فرعی نیز در کنترل آن ها نقش دارند. در رقم آزادی اثرات افزایشی، غالبیت و اثرات متقابل دو گانه نقش مهمی در کنترل مقاومت داشتند. در حالی که در رقم امید فقط اثر افزایشی ژن ها موثر بوده و غالبیت نقش معنی داری در کنترل آن نداشت. پیچیدگی برگ در رقم آزادی وراثت پذیری بالا (%92) و در رقم امید وراثت پذیری متوسطی (%50) را نشان داد. عدم وجود رابطه آللی بین ژن های کنترل کننده پیچیدگی برگ ها در دو رقم مقاوم آزادی و امید نشان داد که با انتقال این ژن ها متفاوت به ارقام گندم مطلوب و سازگار با منطقه، می توان مقاومت پایدارتری را به شته روسی گندم به دست آورد.

    کلیدواژگان: گندم، شته روسی، پیچیدگی برگ، مقاومت، توارث
  • حمزه علی احمدی*، حسین جهان تیغی، حسن رستمی صفحات 259-262
    فلفل یکی از سبزیجات مهم از خانواده Solanaceae جنس Capsicum و گونه C.annuum می باشد. با توجه به مقدار ویتامین C موجود در فلفل دلمه ای و سالادی که بعد از جعفری بیشترین مقدار را در سبزیجات داراست، از نظر افزایش مقاومت بدن و فیزیولوژی تغذیه، این محصول بسیار با ارزش است. این سبزی به صورت سالاد، چاشنی غذا و همچنین در تهیه ترشی، شور و دلمه مصرف می شود.در میان گروهای فلفل زراعی دو گروه عمده وجود دارد، آنهایی که میوه های ملایم یا شیرین تولید می کنند به نام فلفل شیرین، و آن هایی که دارای میوهای تند هستند و به فلفل تند معروفند. معمولا فلفل های شیرین در مرحله سبز برداشت می شوند، در حالی که فلفل های تند برای تازه خوری در مرحله سبز و برای استفاده از پودر و تهیه شور و ترشی وقتی در مرحله قرمز رسیده هستند برداشت می شوند.
|
  • H. Dorosti *, Y. Sadeghian Motahar, M.R. Ghanadha Pages 137-147

    In order to study genetic diversity and determine the selection indices, sixty four rice promising lines and cultivars were evaluated using a simple latice design at Rice Research Institute of Iran, Rasht in 1999. Some morphological and agronomic characters were measured during plant growth and after maturity on ten plants selected randomly in each plot. Analysis of variance showed significant differences for most of the traits. Number of grains per panicle and flag leaf angle had the greatest genetic variations. Number of days to 50% flowering and days to maturity had the highest general heritability. Results of simple phenotypic and genotypic correlation indicated that length of panicle and number of tillers per plant had the largest effects on the grain yield. Cluster analysis based on all attributes, grouped the genotypes in four clusters. Therefore, it is suggested that hybridization between group 1 and 2 will provide more diversity and stronger heterosis

    Keywords: rice, cultivars, advanced lines, Genetic diversity, morphologic traits
  • S. Mansouri *, M. Soltani Najafabadi Pages 149-165

    High status of sesame (Sesamum indicum L.) among oil-seed crops, requires identification of relationship between yield components and yield potential. The information are important for its yield improvement. This study was carried out on 32 multi-branched sesame genotypes. Positive and significant correlations were detected between number of capsules per plant, number of seeds per capsule, length of main inflorescence and 1000-seeds weight. However, distance of the first branch and first capsule from soil surface showed significant and negative correlation with seed yield. Based on stepwise regression and consequently ordinary path analysis, number of capsules per plant, number of seeds per capsule, length of main inflorescence, and 1000- seeds weight had the highest direct effects on yield formation, respectively. Comparing with ordinary path analysis, sequential path analysis showed higher values for direct effects of main inflorescence length, number of capsules per plant, and 1000-seeds weight, and indirect effect of number of branches per plant and main inflorescence length through number of capsule per plant. Factor analysis showed three factors explained about 80% of total data variations. First factor compared number of capsules per plant, length of main inflorescence versus distance of first capsule and first branch from soil surface. The second factor had positive effects on capsule length, number of seeds per capsule, and 1000-seeds weight. Third factor had positive effects on number of capsules per plant and number of branches per plant. These results are similar to correlation analysis results. Based on path analysis and specificity of factors, selection for lower distance of first capsule and first branch from soil surface (which could be done in early fruit set stages) has the same results as the selection for higher number of capsules per plant and main inflorescence length toward yield improvement. The results of selection based on higher number of seeds per capsule and 1000-seeds weight (which have less direct effects on seed yield) could be achieved by selection based on longer capsule length. The latter traits could be measured non-destructively. The nature of third factor indicated selection based on number of branches per plant might result in an improvement in seed yield.

    Keywords: sesame, yield, Yield components, sequentialpathanalysis, factor analysis
  • H. Rahim Soroush *, M. Mesbah, A. Hosseinzadeh, R. Bozorgi Pour Pages 167-182
    In order to study the genetic diversity of quantitative and qualitative traits of 36 lines and cultivars of rice, an experiment was conducted using a simple lattice design in 2000. In this study, 17traits including grain yield, number of panicle per plant, number of filled grains per panicle, 100 grain weight, leaf length, leaf width, leaf area, plant height, culm length, amylose content of the grain, gel consistency, panicle weight, grain length, grain width, grain shape, days to 50% flowering and maturity were measured on 10 randomly selected plants for each plot. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits and revealed the existance of genetic variation among genotypes. The phenotypic coefficients of variability were greater than the genotypic ones for all the traits although differences for most of them were small. The highest phenotypic and genotypic coefficients of variation were obtained respectively for gel consistency, leaf area, leaf width and number of panicle per plant. The highest general heritability was estimated for plant height and the lowest for panicle weight. Results of genotypic and phenotypic correlations indicated that number of panicle per plant, number of filled grains per panicle, panicle weight, days to 50% flowering and maturity had positive correlation with yield, wbile the rest of the traits had a negative correlation. Cluster analysis with Ward's method, classified all of the genotypes into five clusters. Genotypes of the third cluster including four pure lines Nos.4,21,22 and 24 had high yield, high number of panicle and filled grains per panicle, intermediate amylose and lower plant height, therefore, these suitable traits can be transfered through hybridization programs. Genotypes of the. first and fifth clusters can also be used to improve yield and grain cooking quality respectively.
    Keywords: rice, Genetic diversity, phenotypic, genotypic correlation, cluster analysis
  • E. Ganji Moghadam *, A. Mokhtarian Pages 183-198

    Control of floweing time in apricot trees is very important where spring frost damage is of high risk. Application of plant growth regulators during autumn has been suggested for controlling bloom date. This experiment was conducted during 1999-2001 to examine the effects of application of different concentrations of ethephon and gibberellic acid (0,50, 100,200,300 mglit-1 in 3 dates (end of August, September, and October) on delay of flowering in apricot Shahroudi cultivar. A factorial experiment was laid out in completely randomized-block design with 3 replications. Compared to the control, results showed that 100 mglit-1 of ethephon applied at the end of October, delayed full bloom approximately 3 days (2000) and 7 days (2001). Gibberellic acid applied at 300 mglit-1 at the end of August, delayed full bloom about 5 days (2000) and at the end of September, 10 days (2001). During both years, application of gibberellic acid and ethephon at the higher concentrations resulted in a lower percentages of flower opening and fruit set.

    Keywords: Apricot, ethephon, Gibberellic acid, delay flowering, fruit set
  • M. Khosrowchahli *, M.H. Naghiloo, A. Yousefi, F. Bakhtyar, R. Bozorgi Pour Pages 199-214

    Androgenic ability of microspores of F3 populations obtained from crosses between salinity and heat tolerance (Afzal/Torkman/Kavir), coldand heat tolerance (Boyer/Rojo), salinity tolerance and disease resistance (Ashar/ Hebe), salinity and heat tolerance. (Arigashar/ Matico) and Igri cultivar as control, were studied after pretreatment with 0.3 M mannitol using L1 modified liquid medium supplemented with 3 mgl-1 Phenylacetic acid (PAA), 1 mgl-1 Benzylaminopurin (BAP), 1 mgl-1 Casein and 65 mgl-1 maltose as induction medium. Murashige and Skoog medium supplemented with 1 mgl-1 BAP and 0.5 mgl-1 Naphtalenacetic acid (NAA) was used as regeneration medium. Statistical analysis revealed a significant difference between F3 progenies and Igri cultivar for androgenic ability. Igri cultivar produced on average 566.75 embryos per microspores of 100 anthers and the F3 progenies of Afzal/ Torkman/ Kavir produced on average the highest number of embryos (141.5 embryos/ microspores of 100 anthers) among the progenies of F3 populations. For green plantlet production per microspores of 100 anthers there was also asignificant difference between progenies ofF3 populations and Igri cultivar. For this character Igri cultivar produced the highest number of green plantlets (65.5 plantlets/ microspores of 100anthers) and the progenies of Ashar/ Hebe and Boyer/ Rojo with 18.5 and 17.5 green plantlets respectively per microspores of 100 anthers on average produced more green plantlets than the progenies of Afzal/ Torkman/ Kavir. This means that the mechanisms of embryo induction and green plantlet production may be different. In this study Igri cultivar produced the green plantlet production may be different. In this study Igri cultivar produced the least number of a albino plantlets in comparison with other plant materials

    Keywords: Barley, androgenesis, embryo induction, Microspore culture, regeneration
  • M. Latifian *, S. Ahmadizadeh, P. Nikbakht Pages 215-223
    Lesser moth has been known as one of the major pests of date palm in Iran and its damage in some areas such as Barn has been increased up to 50-70 percent recently. This pest damages fruits in both orchards and stores. In this study, 30 Khuzestan native date palm cultivars were classified in to four groups based on percentage of infestations of the cultivars. The first group, highly infested cultivars, including Dagalsorkh, Bentalsabae, Diry, Raim, Jahromy, Sayer, Gantar, Dagalzard and Berhee. The second group, moderately infested cultivars, including Hamravi, Bobaki, Sovidani, Berim, Halavi, Belyani, ZaheQi, Khazravi, Fersi and Hadal. The third group, less infested cultivars, including Ashkar, Jozi, Khasab, and Amobahri. The fourth group, noninfested cultivars, including Hasavi, Liloei and Mashtom. The characters such as bunch number, bunch weight, pedicel length, fruits number, fruit length, fruit width and fruit weight showed significant correlation with lesser moth infestation. Other characteristics such as the smallest strand length, stone weight and flesh/stone ratio had not significant correlation with infestation.
    Keywords: Date palm, lesser moth, resistance, Cultivars
  • S.A. Dalili *, S.V. Alavi, Gh.H. Arab Pages 225-234

    Sclerotinia stem rot of rapeseed caused by Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) DeBary is considered as one of the most important diseases of this crop in the north of Iran. Use of resistance, because of the compatibility with the other premonitoring and control ways, is paramountly important in integrated pest management of the disease. In this investigation, reactions of four lines and 21 cultivars of rapeseed were evaluated using the fungal mycelium coated wheat seeds method, in a single lattice design (5 x 5) at Bayekola Research Station of Neka (Mazandaran). Reactions were recorded before the harvesting time, on the basis of macroscopic symptoms. To assess relative resistance of genotypes quantitatively, a rating system of 1 (resistant) to 5 (very susceptible) was introduced and the disease index (DI) on the basis of mean rating score for each genotype was calculated. The results indicated that there were significant differences among the genotypes at 1% level of all tested genotypes, Foseto and Ebony had the highest and lowest resistance to the disease, respectively.

    Keywords: Rapeseed, (Brassica napus), stem rot, Sclerotinia sclerotiorum, resistance
  • A. Baghizadeh * Pages 235-243

    To study the inheritance of grain yield related traits in barley, F1, F2 and F3 generations derived from Afzal x Cwb cross, along with parents were planted in a randomized complete block design with three replications. Spike weight, spike length, number of spikelets per spike, awn length, thousand grain weight, grains per spike and straw yield per spike in different generations were recorded. Generation mean analysis was performed for all the traits. The results showed that additive, dominance and epistasis effects were significant for all the traits except awn length. Results also indicated that dominace variance was the most important in inheritance of all the traits. Average broadsense heritabilities were between 58%-82% for all the traits. The estimated number of genes for the traits were ranged from one to five.

    Keywords: Barley, yield related traits, Inheritance, Generation mean analysis, joint scaling test, Broadsense heritability, gene number
  • T. Najafi Mirak *, A. Saidi, A. Hosseinzadeh, A.A. Zali, H. Zeynali, G. Rassoulian Pages 245-256

    The present study was conducted to determine the inheritance of resistance to Russian wheat aphid (RWA) in two Iranian resistant wheat cultivars, Azadi and amid. The resistant cultivars were crossed with each other and with a susceptible cultivar, Sholeh. Seedling of both parents, F1, F2, BCS and BCR were screened for resistance to RWA under greenhouse condition. Twenty one days after infestation, the damage of aphid was measured quantitatively (percentage of leaf rolling) and qualitatively (scale 0-3).Inheritance of resistance to RWA, based on leaf rolling, was studied by Mendelian segregation ratios as a qualitative method, and mean and variance analysis of generations as a quantitative method. Mendelian ratios showed that one and two major genes in Azadi and amid, respectively control leaf rolling. Quantitative variations of this trait and presence of epistasis (based on generation mean analysis) indicated that I some minor genes have significant role in its control. Additive and dominance components and duplicate interactions (i, j and I) had also significant effects on controlling leaf rolling in cultivar Azadi. In amid cultivar, only additive component had significant effect. Leaf rolling showed high and moderate heritability in Azadi and amid, respectiveley. No allelism relationship was observed between major genes of two resistant cultivars. These different genes therefore, can be incorporated into adapted wheat cultivars to provide a durable resistance.

    Keywords: Wheat, Russian aphid, Leaf rolling, resistance, Inheritance
  • H. Ali Ahmadi *, H. Jahantighi, H. Rostami Pages 259-262
    To determine suitable pepper cultivars with high quantitative and qualitative characteristics adapted to the climate of Sistan, an experiment was conducted in Zahak Experimental Station, Zabol, using RCBD with four replications in two years. In this experiment, four sweet pepper, five green pepper and three salad pepper cultivars were evaluated individually. The results showed significant difference among cultivars at 5% level. Jupiter, local Khash and Crelit cultivars had the highest yields among the sweet, green and salad pepper cultivars, respectively.
    Keywords: Sweet pepper, green pepper, salad pepper, Cultivars, yield